dissabte, 11 d’abril del 2009

GIANNI RODARI I CONTES PER A JUGAR


Un dels llibres que més va marcar la infància d’una generació va ser sense cap dubte "Molts contes per a jugar" (editat per Alfaguara), del polifacètic Gianni Rodari (1920-1980), un indispensable per dret propi en la literatura infantil del segle XX. De fet, va rebre el 1970 el premi Hans Christian Andersen, el màxim guardó als autors de contes infantils.
El fet que es pugui jugar amb aquests contes presentar per l’autor respon a una premisa molt senzilla: el llibre inclou 20 contes amb tres finals cadascun, de manera que el lector pot escollir el final que més li agradi, o inventar-se un propi. Rodari escull després un dels tres finals proposats, i explica les raons que li han portat a escollir-ho. La interactivitat que existeix entre el lector i l’autor fa que aquest sigui un dels llibres més originals mai escrits en la literatura infantil i fins i tot juvenil.

Els vint contes, dotats tots d’una gran càrrega d’ironia i fins i tot humor negre, suposen un aire fresc a tot el que havíem vist abans. Entre centenars de contes plens d’il·lustracions i que deixen poc espai a la imaginació del nen-lector, Molts contes per a jugar és tot imaginació, tot evocació. Escollir un dels tres finals i pensar per què ha escollit aquell, o posar-se en el lloc de Rodari, i fantasejar sobre el destí dels personatges, ja constitueix una idea genial. Però si, a més, tenim en compte la qualitat mijtana dels contes, aleshores ja parlem d’una obra mestra de la literatura infantil.
La simbologia de molts dels contes és bastant palpable, Rodari es permet el luxe d’introduir insinuants i subtils sàtires sobre la societat, o situacions surrealistes com portes a reflexions més evidents, i impregna tot d’un sentiment entre la melangia més profunda i la jovialitat descarada.
Per totes aquestes i més raons, es fa necessari dir que, si bé és un llibre destinat en general als infants, la seva ironia i genialitat present en tot el text les fan totalment aptes per a tot tipus de lectors, ja que el públic adult pot meravellar-se igualment davant una obra tan inspirada.
Aquí podeu llegir tots els contes, amb els seus respectius finals i l’elecció de l’autor, gràcies a un permís de la RAI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada